Itsensä kehumisen taito

Keväällä Nuorkauppakamareissa jännitetään. Kamarien vuosijuhlissa on jo kertaalleen juhlittu edellisen vuoden tekijöitä ja projekteja. Helmikuussa kamarin IPP:n eli edellisen vuoden puheenjohtajan johdolla tehdään palkintohakemuksia kisaamaan oman alueen parhaiden tekijöiden ja projektien titteleistä.

Saattaa jonkun mielestä kuulostaa erikoiselta, että palkintoja niin vain haetaan, mutta sille on monia hyviä syitä. Suomen Nuorkauppakamareissa on kolme tasoa. Suomi on jaettu neljään alueeseen. Jokainen kamari kuuluu yhteen alueeseen. Rovaniemen Nuorkauppakamari kuuluu D-alueeseen, sekä Suomen Nuorkauppakamareihin. Jokaisella tasolla palkitaan parhaita tekijöitä ja projekteja.

Ensimmäinen syy palkintojen hakemiselle, sen sijaan että ne vain tulla tupsahtaisivat yllätyksenä, on se, että alue- tai kansallinen organisaatio ei voi tietää kaikkia kamarien tekemiä hienoja projekteja tai timanttisia tekijöitä ja varsinkaan niiden yksityiskohtia.

Toinen syy on itsensä kehuminen. Nuorkauppakamarien yhtenä tarkoituksena on kehittää jäsenten työelämätaitoja. Työelämässä on hyötyä siitä, että osaa kertoa itsestään, etenkin siitä missä on hyvä. Palkintohakemuksen tekeminen on myymistä. Ostaja on tuomaristo, jonka tehtävänä on valita paras tuote, eli palkita paras tekijä tai projekti. Myynnin osaamisesta tai osaamattomuudesta meitä suomalaisia toisinaan soimataan. Sinulla voi olla maailman paras tuote tai palvelu – tai vastaavasti kamarissa voi olla timanttinen koejäsen, maailmaa mullistava projekti tai vuoden paras puheenjohtaja – mutta jos et osaa sitä kertoa riittävän selkeästi ostajalle, ostaja valitsee sen vähän huonomman, joka on vaan myyty paremmin. Itsensä tai oman tuotteen tai palvelun kehuminen on taito, jota pitäisi opettaa, oppia ja opetella paljon enemmän ja paljon aikaisemmin. Ja tässä en tarkoita tyhjien lupausten tekemistä, vaan tosiseikkoja, jotka osataan liittää oikeaan kontekstiin.

Kolmas syy palkintojen hakemiselle on se, että se pakottaa tarkastelemaan asioita jälkikäteen eri näkökulmista. Mitä oikeasti tehtiin, mitä ongelmaa projektilla ratkaistiin? Miten hyvin siinä onnistuttiin, ratkaistiinko oikeaa ongelmaa? Kuinka paljon asiaan käytettiin aikaa ja millaisia tuloksia saatiin? Näiden ja monien muiden asioiden pohtiminen on tilaisuus oppia omasta ja muiden tekemisestä, niin onnistumisista kuin virheistäkin.

Osallistuin A-alueen vuosikokoukseen Salossa 1.-3.3., ja oli kyllä hienoa olla gaalassa juhlimassa palkittuja. Nähdessäni puheenjohtajakollegoiden sekä muiden palkittujen reaktioita sain valtavasti lisää intoa palkintohakemuksiin. Meidän oman alueemme, D-alueen, palkintojen jako on edessä lauantaina Kuopiossa, ja odotan innolla kenelle palkinnot menevät. Vaikka ne eivät oman kamarin kohdalle sattuisikaan, niin palkintojen jaosta saa silti valtavasti uutta energiaa ja intoa kuluvan vuoden tekemiseen!

Rovaniemen Nuorkauppakamarin Sijoita & Säästä -projekti palkittiin vuoden 2017 parhaana projektina alueella D!

Posted in Puheenjohtajalta and tagged , , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *